Zelf bosvruchten jam maken met de kinderen - 7 augustus 2022
Zelf bosvruchten jam maken 🤤
Vorige week hebben wij bij onze Duitse buren in Gronau gewandeld en kwamen daar heel wat bramenstruiken tegen. Vol enthousiasme hebben we er heel wat geplukt en kwamen op het idee om daar jam van te maken.
Ryan en Railey waren direct heel enthousiast en het leek ze erg leuk om dit eens uit te proberen.
Wij kozen voor een bosvruchten jam en het resultaat mag er wezen: de jongens vonden het zó leuk om te doen! Nog leuker dan gamen aldus hun eigen woorden ;-)
En de jam is echt voortreffelijk: de allerlekkerste jam ooit volgens Ryan en Railey en ook Liz blijft maar om crackers met jam vragen. Tijd om dit succesverhaal met jullie allemaal te delen ;-)
Wat heb je nodig?
Ingrediënten:
- 500 gram zacht fruit. Wij kozen voor bramen, aardbeien, blauwe bessen en frambozen. De bramen, aardbeien en blauwe bessen plukten we vers in het park en in onze tuin, we vulden het aan met frambozen uit de winkel. Wij hebben zelf het gewicht van 500 gram niet gedeeld door 4, maar gewoon per soort wat op het bord gelegd totdat de weegschaal de 500 gram bereikt had. Wij hadden dus bijvoorbeeld veel meer blauwe bessen dan aardbeien.
- 500 gram geleisuiker (let op, dit is een speciaal soort suiker)
- 50 ml water
Materialen:
- weckpotjes of glazen voorraadpotten
- keukenweegschaal
- 1 grote pan
- 1 iets kleinere pan
- keukentang
- theedoek
- eventueel een zeef wanneer je de pitjes eruit wilt zeven
- een stampotstamper of een drinkglas
Stappenplan;
- Weeg het fruit en de suiker en zet vast 50 ml water klaar in een maatbeker.
- Zorg ervoor dat je weckpotten of bewaarpotten goed gesteriliseerd zijn. Dit doe je door water voor te koken in de grote pan. Als het water gekookt heeft, stop je de potjes in de pan. Zorg ervoor dat de potjes helemaal onder water staan. Breng het geheel opnieuw aan de kook en laat de potten ongeveer 10 - 15 minuten doorkoken.
- Haal ondertussen de kroontjes van de aardbeien en de steeltjes van het andere fruit en spoel alles goed af onder de kraan.
- Giet 50 ml water wat je al hebt klaargezet in de kleinere pan en voeg daar het fruit en de geleisuiker aan toe. Roer het goed en breng het geheel aan de kook en laat het minimaal 5 minuten doorkoken. Blijf ondertussen af en toe roeren.
- Hebben je potjes ondertussen 10 - 15 minuten gekookt? Haal ze dan met een keukentang uit het water en zet ze op een schone theedoek om te drogen.
- Nadat de fruitmassa in de kleinere pan minstens 5 minuten heeft gekookt kun je het fruit plat gaan stampen met de onderkant van een drinkglas of met een stampotstamper. Wij gebruikten een stampotstamper. We hebben het daarna nog 3 minuten al stampend met de stampotstamper door laten koken, dus bij ons heeft de massa in totaal 8 minuten gekookt.
- Wij houden zelf niet echt van pitjes in de jam, dus wij hebben het eruit gezeefd. We hebben een zeef op de gesteriliseerde potjes gezet en zijn de massa uit de pan er langzaam in gaan gieten zodat het goed door kan lopen. Op een aantal blauwe bessen na, was al het fruit een vloeibare massa geworden, dus er bleven zowel pitjes als wat velletjes van de blauwe bessen als restjes in de zeef zitten.
- Potjes gevuld? Wij hebben ze daarna 10 minuten op de kop gezet en hebben ze daarna rechtop vervolgens uren laten afkoelen. Voor bedtijd hebben wij de potten in de koelkast gezet en de volgende ochtend hadden we heerlijke jam!
Eet smakelijk!