Bietjes inmaken - 6 september 2022
Bietjes inmaken - 6 september 2022
Aangezien wij meerdere bakken met rode bieten in de moestuin hebben staan, heb ik er voor gekozen om een deel in te maken en een deel in te vriezen.
Rode bieten zijn erg gezond en er zit veel ijzer in. Zelf vind ik het heerlijk met aardappels en een gesnipperd uitje erover.
Inmaken is geen alternatief voor de vriezer, maar je kunt ze ingemaakt wel 4 a 5 maanden bewaren. Wanneer je ze invriest kun je ze 12 maanden in de vriezer bewaren.
Bietjes inmaken is qua smaak anders dan ingevroren bieten en ingemaakte bieten kun je bijvoorbeeld ook gebruiken door lekkere salades.
We garen de bieten eerst in de oven, voordat we ze inmaken.
Ingrediënten en benodigdheden:
1 kilo Rode bieten
4 Uien
600 ml Azijn
120 gr Suiker
Snufje zout
Schoongemaakte en gesteriliseerde weckpotten
Aluminiumfolie
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
2. Maak de bieten schoon met wat water, was het zand eraf en boen ze eventueel.
3. Wikkel de bietjes stuk voor stuk in aluminiumfolie en leg de ingepakte bietjes op de bakplaat in de oven.
4. Laat de bietjes 3 uur garen, tot ze zacht zijn.
5. Maak de uien schoon en snij ze in ringen.
6. Sterrileer ondertussen je potten en deksels in een schone pan. Zorg dat ze helemaal onder water staan en laat ze ongeveer een kwartier koken. Zodra het kwartier voorbij is, haal ze dan voorzichtig met een schone tang uit het water en laat ze drogen op een schone theedoek.
7. Zijn de bietjes zacht? Haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen.
8. Schil de bietjes en snij ze in stukjes.
9. Doe azijn in een steelpannetje, voeg de suiker toe en een snufje zout en breng het aan de kook.
10. Laat het zachtjes koken tot de suiker helemaal opgelost is.
11. Voeg daarna de uien toe en laat deze 3 minuten meekoken.
12. Vul je weckpotten met een laagje bieten, dan een laagje uien, dan weer een laagje bietjes. Blijf dit herhalen totdat de weckpotten tot aan de rand gevuld zijn.
13. Voeg nu het kokende azijn voorzichtig toe en sluit de weckpotten goed af.
Zo makkelijk kan het zijn en ik vind het zelf echt een ideale oplossing om het overschot aan bietjes langer te bewaren.
Ik heb wederom nog een kilo bieten ingevroren. Die heb ik eetst schoongemaakt en afhankelijk van hoe jong en klein/groot de biet is, 20 a 60 minuten laten koken. Daarna kun je het velletje er makkelijk afhalen. Ik heb ze vervolgens geraspt en in porties verdeeld in bakjes en daarna in de vriezer gedaan. Ingevroren bietjes hoef je bij gebruik niet eerst te ontdooien, maar kun je zo opwarmen. Voorgekookte bietjes mogen niet weer opnieuw koken, dus haal ze op tijd van het vuur.
Eet smakelijk!